Sunday, January 5, 2025
خانهجدیدترین هاسقف لرزان واحدهای مسکونی فرسوده در حوادث!

سقف لرزان واحدهای مسکونی فرسوده در حوادث!

به گزارش اخبار ساختمان، چهارمحال و بختیاری یکی از استان های حادثه خیز در کشور محسوب می شود، از سال گذشته حوادثی مانند زلزله‌، سیل، رانش زمین و بارش سنگین برف خسارات فراوانی را به واحدهای مسکونی در استان وارد کرد، این خسارات منجر به این شد که خانوارهای ساکن در این منازل فرسوده مجبور به تخلیه منزل خود شوند.

دولت تسهیلات بانکی و بلاعوض برای بهسازی و نوسازی منازل فرسوده روستایی و شهری در نظر می گیرد، اما این تسهیلات تاکنون توانسته تاثیر چشمگیری در مقاوم سازی منازل مسکونی فرسوده داشته باشد؟ به گفته مدیرکل مدیریت بحران چهارمحال و بختیاری هنوز نیمی از منازل این استان فرسوده هستند و در حوادث طبیعی جان ساکنان این منازل در معرض خطر قرار دارد.

متاسفانه در سال های اخیر هزینه های ساخت و ساز منزل سر به فلک کشیده است و افراد توان پرداخت هزینه های مرتبط با آن را ندارند و تسهیلات در نظر گرفته شده نیز جوابگوی هزینه ها نیست، همان تسهیلات اندک نیز با دشواری به دست مردم می رسد.

اگر چاره ای برای مقاوم سازی منازل مسکونی فرسوده در شهرها و روستاهای چهارمحال و بختیاری در مدت زمان کوتاه نداشته باشیم، در هر حادثه باید شاهد تخریب منازل باشیم و امکان دارد در هر کدام از این حوادث جان عده ای به خطر بیوفتد.

زمان پرداخت تسهیلات سیل بارده باید تمدید شود

رضا علی‌بیگی- فرماندار بن در خصوص آسیب هایی که به منازل مسکونی در حوادث طبیعی مانند سیل، زلزله و بارش سنگین برف وارد می شود، اظهار کرد: متاسفانه نظارت بر ساخت و ساز منازل مسکونی در شهرها و روستاها ضعیف است، ساکنان در روستاها برای دریافت پروانه ساخت و ساز با چالش هایی مواجه هستند.

فرماندار بن افزود: اراضی روستایی که دارای سند نیستند، نمی توانند برای ساخت و ساز پروانه اخذ کنند، بنابراین عموما در روستاها این افراد شروع به ساخت و ساز بدون اخذ پروانه می کنند، بنابراین افراد نمی توانند از تسهیلات بازسازی منازل فرسوده استفاده کنند و نظارت نیز صورت نمی گیرد.

وی با بیان اینکه اداره ثبت با وجود پیگیری های متعدد هنوز در شهرستان بن مستقر نشده است، گفت: مکاتبات زیادی در این خصوص انجام شد، حتی ساختمان بخشداری مرکزی شهرستان برای استقرار اداره ثبت در نظر گرفته شد، استاندار نیز در شورای اداری سال گذشته دستور استقرار ادارات را صادر کردند، اما هنوز این اتفاق رخ نداده است.

علی‌بیگی بیان کرد: بسیاری از افراد به علت نبود آگاهی از قوانین ثبت و همچنین بُعد مسافت برای اخذ سند برای منزل مسکونی و اراضی کشاورزی اقدام نمی کنند، اگر اداره ثبت در این شهرستان مستقر شود، دهیاران، بخشداران و شهرداران می توانند خدمات را دریافت و مردم را به دریافت سند ترغیب کنند تا افراد برای اخذ تسهیلات نوسازی و بازسازی بافت فرسوده دچار مشکل نشوند.

فرماندار بن در ادامه در خصوص ساخت منازل غیر ایمنی و غیراستاندارد در شهرها و روستاها، توضیح داد: شهرداران در شهرهای کوچک درآمد ندارند و از محل جرایم کمیسیون ۱۰۰ درآمد زایی می کنند، بنابراین از تخلفات صورت گرفته در ساخت و ساز چشم پوشی می کنند و جریمه نقدی دریافت می کنند و در نهایت معضلاتی ایجاد می شود.

وی با اشاره به پرداخت تسهیلات بازسازی و تخریب منازل آسیب دیده از سیل مردادماه در روستای بارده، عنوان کرد: این تسهیلات در بهمن ماه سال جاری ابلاغ شد و باتوجه به شرایط آب و هوایی استان امکان ساخت و ساز وجود ندارد و اگر نتوانیم تسهیلات را جذب کنیم، اعتبار برگشت می خورد، باید زمان پرداخت تسهیلات تمدید شود.

علی‌بیگی ادامه داد: برای بازسازی منازل فرسوده روستایی و آسیب دیده ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات و ۵۰ میلیون تومان اعتبار بلاعوض در نظر گرفته شده است که باوجود افزایش هزینه های ساخت و ساز پاسخگوی نیاز نیست.

فرماندار بن با بیان اینکه برای پرداخت تسهیلات بازسازی منازل فرسوده بانک های عامل سخت گیری های بسیاری دارند، خاطرنشان کرد: بانک های عامل نیاز به یک انقلاب درونی دارند، بانک ها باید از حالت بنگاه داری خارج شوند، منابع توسط دولت در اختیار بانک قرار می گیرد، اما بانک ها به سختی تسهیلات را در اختیار مردم قرار می دهند.

وی در پایان تاکید کرد: در بارش اخیر برف در شهرستان بن ۸۶ واحد مسکونی دچار خسارت شدند.

قوانین سخت گیرانه بانک ها برای پرداخت تسهیلات بازسازی منازل فرسوده

یعقوب شکوهی- فرماندار اردل با اشاره به وارد شدن خسارت به واحدهای مسکونی این شهرستان در پی بارش سنگین برف، اظهار کرد: پس از هر حادثه برآورد خسارت انجام و به ستاد بحران چهارمحال و بختیاری و بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ارسال می شود تا برای افراد خسارت دیده تسهیلات تعمیر و بازسازی در نظر گرفته شود.

وی افزود: بانک های عامل قوانین خاص خود را برای پرداخت تسهیلات دارند، زمانی که اعتبار بحران برای بازسازی منازل در نظر گرفته می شود، بانک ها درخواست تضامینی را می کنند که در بیشتر مواقع مشکلاتی را برای متقاضی ایجاد می کند و فرد از دریافت تسهیلات پشیمان می شود.

شکوهی با بیان اینکه در بارش سنگین برف در ماه گذشته واحدهای بسیاری در شهرستان اردل دچار خسارت شدند، گفت: در روستاها بالای ۴۰ درصد خانه ها دچار آسیب های جزئی و کلی شدند، شاهد آبگرفتگی منازل نیز بودیم.

قوانین سخت گیرانه بانک های عامل در پرداخت تسهیلات مقاوم سازی منازل مسکونی فرسوده

مهدی مرادی- معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری در خصوص بازسازی منازل فرسوده آسیب دیده از حوادث طبیعی، اظهار کرد: پس از ارزیابی خسارت توسط بنیاد مسکن انقلاب اسلامی و سایر دستگاه ها، میزان آن به ستاد مدیریت بحران و استانداری اعلام می شود تا اعتبار لازم برای جبران خسارات توسط وزارت کشور تخصیص پیدا کند.

وی افزود: در زلزله مهرماه ۱۴۰۰ کوهرنگ این فرآیند انجام و تسهیلات بانکی و بلاعوض در نظر گرفته شد و بسیاری از واحدهای آسیب دیده بازسازی و به‌ بهره برداری رسیدند.

مرادی با اشاره به زلزله دشتک و میانکوه در چند ماه اخیر، توضیح داد: هیچگونه مصوبه ای مبنی بر بازسازی از منازل آسیب دیده از زلزله ابلاغ نشد، زیرا منجر به تخریب نشد، دولت تسهیلاتی را در قالب بهسازی و مقاوم سازی منازل روستایی با سود پنج درصد و بازپرداخت ۲۰ ساله ابلاغ کرده است و مردم باید از این تسهیلات استفاده کنند تا واحد آنها مقاوم شود و همچنین واحد مسکونی خود را بیمه کنند، قرار نیست دولت هزینه تمامی واحدهای آسیب دیده را متقبل شود.

معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری ادامه داد: هیات دولت برای جبران خسارات وارده به منازل مسکونی در سیل مرداد در آذرماه مصوبه داد، این مصوبه به بانک های عامل ابلاغ شد، افراد برای دریافت تسهیلات به بانک مراجعه می کنند، اما بانک از انعقاد قرارداد امتناع می کند، زیرا افراد به علت بدهی بانکی و تامین نشدن تضامین لازم (چهار ضامن واجد شرایط) توانایی دریافت ندارند.

وی با بیان اینکه از ۶۲۰ واحد احداثی و ۱۱۰۰ واحد تعمیری خسارت دیده در سیل مردادماه سال جاری، تنها ۲۰ خانوار موفق به انعقاد قرارداد شده اند، توضیح داد: همچنین بانک اعلام کرده است که منابع کافی را در اختیار ندارد و تعدادی از قراردادها را برای پرداخت به سال آینده موکول کرده است، مکاتباتی با استاندار داشتیم که برای حل مشکل جلسه ای با فرمانداران، بانک های عامل و دستگاه های متولی تشکیل شود.

مرادی در ادامه با تاکید بر اینکه قیمت تمام شده مسکن و تسهیلات پرداختی تا حدودی نامتناسب است، گفت: نرخ تسهیلات با هزینه ها هم‌خوانی ندارد، به متقاضیان ۲۰۰ میلیون تومان تسهیلات با سود پنج درصد پرداخت می شود، در حالیکه قیمت تمام شده مسکن ۸۰ متری به طور متوسط ۷۰۰ میلیون تومان می شود و در ساخت و ساز دو طبقه این هزینه بیشتر می شود.

معاون بازسازی و مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی چهارمحال و بختیاری خاطرنشان کرد: تسهیلات پرداختی برای بازسازی منازل فرسوده برای تشویق است و تمام هزینه ها را جبران نمی کند.

تسهیلات بازسازی مناطق سیل زده دیر ابلاغ شد

همچنین احمدرضا صباغی- دبیر شورای هماهنگی بانک های چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه مشکلی برای پرداخت تسهیلات بانکی برای بهسازی و مقاوم سازی واحدهای مسکونی فرسوده در استان نداریم، اظهار کرد: طبق دستورالعمل های ابلاغی ضمانت برای پرداخت تسهیلات باید به صورت زنجیره ای باشد و اگر ضمانت ضعیف بود، فرد می تواند خارج از زنجیره نیز افرادی را اضافه کند.

وی در خصوص کندی پرداخت تسهیلات بازسازی مناطق سیل زده چهارمحال و بختیاری، توضیح داد: تسهیلات سیل بسیار دیر ابلاغ شد، برای مثال برای بانک ملی این تسهیلات از ۲۰ روز گذشته ابلاغ شده است، برای بررسی کند بودن پرداخت آمادگی برگزاری جلسه داریم.

صباغی در پایان تاکید کرد: بانک صادرات، ملت و ملی در حال پرداخت تسهیلات مسکن روستایی هستند و مشکلی برای پرداخت وجود ندارد، مشکلات موردی باید بررسی شود.

ایسنا

مقاله های بیشتر

جدیدترین ها

مقاله های مرتبط